Zo deal je met vergelijken. Drie tips

Zo deal je met vergelijken. Drie tips

Het is mijn eerste maand als fulltimeondernemer. Ik heb mijn baan opgezegd en ik ga ervoor. Super leuk en ook een beetje spannend! Dat betekent ook dat ik sinds een paar maanden volop bezig ben meer zichtbaar te zijn op Instagram. Belangrijk natuurlijk, want zeg nou zelf: als je een coach zoekt, is het fijn als je iemand al een beetje kent en weet wat ze in huis heeft!

SOCIAL MEDIA …

Het leuke aan social media is dat je verbinding kunt leggen, een inkijkje in iemands leven krijgt en dat je inspiratie kunt delen op een super toegankelijke manier. Ik ben eigenlijk niet zo’n social media-persoon, maar vind het stiekem heel leuk! Maar… het làstige aan social media is natuurlijk dat het altijd doorgaat. En dat er altijd mensen verder zijn dan jij. Met meer likes, meer volgers, een groter bereik. Ik volg deze mensen. Ze inspireren me om groter te denken en het helpt me enorm te zien hoe zij het doen.  

… STRUGGLES

De afgelopen weken heb ik vakantie gehouden. Lekker even helemaal weg. Om tot rust te komen en tijd te hebben met mijn gezin: mijn hoogste prioriteiten! Heerlijk. Op een camping zonder bereik en zonder WiFi. He-le-maal heerlijk! Toen kwam ik weer thuis en opende Instagram. En wat zag ik? Dat een aantal van die Instagrammers die ik volg flink gegroeid is in volgers. Terwijl ik in mijn hangmatje lag… En weet je wat er gebeurde in mijn hoofd? Er klonk een stemmetje dat zei: ‘Had ik nou in mijn vakantie niet tòch wat meer moeten posten? Iets actiever moeten zijn? Want kijk: zij wel en ik niet! Misschien was de zomer wel bij uitstek de tijd om te groeien en die kans heb je nu gemist, Tineke…’

Echt zo’n vet irritant stemmetje! Omdat het mijn plezierige herinneringen aan een ontspannen vakantie ineens wegvaagt. Omdat het een vleugje jaloezie in mijn denken brengt. Omdat ik me zorgen ga maken en dat helpt helemaal niets.  

DRIE TIPS

Ik heb flink zitten stoeien met dit stemmetje. Het moeten identificeren en de strijd ermee aanbinden. Mijn gedachten krijgsgevangen maken en Gods waarheid erover laten klinken. Terwijl ik dat deed, waren er drie gedachten die mij hielpen.

  1. Ik ben er opnieuw van overtuigd dat rust belangrijk is. Zelfs zo belangrijk dat God het ons voordoet en een ritme instelt van werken & rusten. Dat hebben we blijkbaar nodig als mensen. Rust helpt ons om verkwikt te raken, op adem te komen, te leven. Ik moest denken aan de instelling van het sabbatsjaar in Leviticus 25, waarin God het volk èn het land zegent met elk zevende jaar een heel jaar vrij! En wat Hij erbij zegt is dit: “Ik zal jullie het zesde jaar zegenen met een oogst die voor drie jaar toereikend is, zodat je in het achtste jaar weer kunt zaaien en tot in het negende jaar kunt leven van de oude oogst, totdat je dat jaar de oogst kunt binnenhalen.” De les die dit me leert is: Rust nemen vraagt vertrouwen! Vertrouwen dat God voorziet en voldoende geeft. Dus het stemmetje dat zegt: ‘je kunt geen rust nemen, je moet actief blijven posten’, wil ik het zwijgen opleggen. Ik wil leven in vertrouwen dat God geeft, ook als het gaat om iets ‘simpels’ als volgers op Instagram!
  2. Ik wil niet leven vanuit jaloezie, maar vanuit dankbaarheid! Jaloezie laat je kijken naar wat je NIET hebt. Dankbaarheid leert je te kijken naar wat je WEL hebt. Jaloezie denkt vanuit schaarste; dankbaarheid vanuit overvloed. Jaloezie maakt krampachtig; dankbaarheid vrijgevig. En dat is wat ik wil zijn. Ik wil mèt de ander dankbaar kunnen zijn voor haar successen. Met iemand meevieren. Omdat mijn eigenwaarde er niet van afhankelijk is en er meer dan voldoende is. Ik wil geloven dat God iedereen een gebied toevertrouwt: die ander haar gebied en ik het mijne. En als die ander haar gebied gaat innemen, de goede daden leeft die God voor haar heeft voorbereid, dan is dat toch helemaal fantastisch! Dat wil ik meevieren en waarderen. En daarnaast wil ik geloven dat God ook voor mij een ‘beloofd land’ heeft, dat voor mij is weggelegd en dat ik mag innemen. Het stemmetje dat zegt: ‘waarom zij wel en ik niet?’ wil ik graag vervangen door dankbaarheid en ik besluit bij dezen een aantal mensen expliciet te feliciteren met hun groei, ze te eren en met hen dankbaar te zijn voor de groei die ze doormaken!
  3. Wees betrouwbaar in het kleine, dan zal God je stellen over meer. Dat is wat ik geloof en lees in Gods Woord. ‘Joh, Tineke, je begint net!’ – zeg ik dan tegen mezelf. ‘De mensen met wie jij je vergelijkt zijn in hun hoofdstuk 10 en  jij ben net begonnen aan hoofdstuk 1. Groeien kost tijd. Wees nou maar betrouwbaar in wat je op dit moment ontvangt en zie verwachtingsvol uit naar wat gaat komen.’ Dus dat is wat ik ga doen!

EN JIJ?

Misschien herken je iets van mijn verhaal. Misschien liggen jouw triggers niet op het aantal Insta-volgers, maar op heel andere dingen. De grootte van iemands huis. Of vriendenkring. De diepte van haar geestelijk leven. Of haar geweldige gezin. Wat het ook is en wat dat irritante stemmetje ook tegen je zegt: identificeer de halve waarheden die je naar beneden halen en laat Gods volle waarheid erover heen schijnen! Daar word je altijd beter van!

● Liefs, TINEKE ●

Heb je iets gehad aan deze tips? Leuk om even je reactie te horen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *