SIMPLIFY… WHY?

SIMPLIFY… WHY?

Simplify… WHY?

De afgelopen tijd heb ik mijn huis ‘gesimplified’. Jaja, het is inmiddels een officieel woord in ons huis geworden… Geïnspireerd door o.a. Joshua Becker, Courtney Carver en Marie Kondo, ben ik bezig geweest mijn huis te ontspullen. En nu, ruim anderhalf jaar verder, kan ik je vertellen: het is heerlijk! Een opgeruimd huis, waar alleen die dingen staan die ik gebruik en mooi vind, geeft mij zoveel helderheid, ruimte en rust.

SPULLEN…

‘Simplify your house’ heeft voor mij alles te maken met leven met AANDACHT. En dat is wat ik heel graag wil. Aandacht betekent voor mij ZIJN in het moment, echt KIJKEN naar de mensen en dingen om me heen. Aandacht betekent ook: weten welke zaken echt belangrijk voor me zijn, en alles wat me daarvan afleidt wegdoen. Spullen bijvoorbeeld.

Ik geloof niet dat spullen gelukkig maken. Integendeel: als er veel spullen om me heen zijn, word ik onrustig. Het is immers moeilijk om aandacht te geven aan heel veel dingen tegelijk. Toch heb ik in de loop van de jaren heel wat spullen verzameld en bewaard! Veel goede boeken, elk seizoen weer een nieuwe kleur nagellak, schoenen in kleuren en soorten…

Hoeveel van mijn tijd gaat naar het verzamelen van spullen? Die moeten immers gekocht worden, schoongehouden, onderhouden, gerepareerd, vervangen… Dat vraagt naast tijd ook energie en geld, die ik graag anders zou willen besteden. Bijvoorbeeld aan het lezen van een inspirerend boek, tijd doorbrengen met mijn geliefden of lekker de natuur in.

HOE? 

Voor mij reden genoeg om aan de slag te gaan en mijn huis te simplifyen. Het geheim?

1. Alles verzamelen in een categorie (bv. boeken, pennen, kleding)
2. Kiezen: wat gaat weg, wat wil ik houden?
3. Goed opbergen van de dingen die je wilt houden.

Wanneer je spullen op een logische plek opbergt, is het makkelijk om iets na gebruik terug te zetten, heb ik ontdekt. Nu ik op veel plekken in mijn huis op dat punt ben beland, blijkt het ineens een stuk eenvoudiger om ruimtes ook echt opgeruimd te houden.

Simpel hè?

Uiteindelijk wel, ja! Maar de weg ernaar toe was niet altijd makkelijk, dat zeg ik erbij. Ik vond het soms zwaar om álles in huis in handen te houden en te beslissen: mag dit blijven of niet? En het lukt me nog niet altijd en overal. Still work to do, dus, maar het resultaat is zeer de moeite waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *