Leven met aandacht

Leven met aandacht

LEVEN MET AANDACHT

Ik ben minimalist. Ik wil leven met minder. Nou… eigenlijk wil ik vooral leven met slechts die dingen die essentieel zijn. En de rest wegdoen uit mijn huis, en mijn agenda en leven. Dat zorgt ervoor dat ik mijn aandacht niet hoef te verdelen over heel veel kleine dingetjes, maar dat ik mijn volle aandacht kan schenken aan de dingen die echt waardevol voor me zijn. Liever zeg ik daarom: ik ben een essentialist.

Opvallend is dat ik er pas achter kwam wat voor mij de essentie is toen ik veel spullen had weggedaan en de stilte van een klooster heb opgezocht. Alsof de vraag naar wat werkelijk belangrijk was helemaal onderop lag van een grote stapel en bedekt was door heel veel prikkels, spullen en verwachtingen. Ik kon er niet bij komen. Pas na het afpellen van die lagen kon ik die vraag beetpakken en op zoek gaan naar een antwoord.

Ik begon dus spullen weg te doen, omdat ik vooral wist wat ik NIET wilde: onrust, altijd maar haast, veel nietszeggende spulletjes in huis die snel stuk zijn en me tijd, geld  en energie kosten. Maar wat wilde ik dan wel? Uiteindelijk heb ik een antwoord geformuleerd tijdens een retraite in dat klooster.

{ Ik wil LEVEN MET AANDACHT }

Wat dat voor mij betekent? Ik geloof dat het LEVEN een goddelijke oorsprong heeft. Dat maakt het voor mij de moeite waard. Het leven bruist en is altijd in beweging. Ik wil het leven; volop en met aandacht. het is zonde om ons leven zomaar tussen onze vingers door te laten glippen! Door het te LEVEN eren we het!

Leven met aandacht betekent voor mij ook laveren tussen enerzijds de verwondering over het alledaagse en anderzijds het leven leven als een avontuur.

Als je werkelijk met AANDACHT om je heen kijkt, zie je overal prachtige dingen! Ik verwonder me zo vaak over al dat moois. Maar als ik níet kijk met aandacht, gaat al die pracht volledig aan me voorbij! Als je met aandacht leeft, zie je het adembenemende contrast in een zonnebloem, het onbevangen vertrouwen van een kind. Je hoort het ruisen van de wind door de bomen; je ruikt de frisse geur van je pas gewassen beddengoed. Je voelt de frisheid van water, de warmte van de zon op je huid. Er is zoveel moois te beleven en het enige wat je hoeft te doen is er aandacht aan te geven!

Het leven als een AVONTUUR leven betekent voor mij vrijmoedig in het leven staan. Toegegeven, ik ben, net als veel anderen, soms onzeker en hou van mijn comfortzone. Tegelijk heb ik het idee dat het leven vaak meer sprankelt als je ervoor kiest om het avontuur aan te gaan, de vrijheid op te zoeken. Ik heb geleerd mezelf de ruimte te geven om experimenten aan te gaan. Probeer gewoon eens wat anders en kijk wat het je brengt!

Vanuit deze houding ben ik Reflexion Coaching gestart en ik ben dankbaar voor wat het mij en veel anderen heeft gebracht. Dat was best een grote keuze, maar je kunt elke dag voor mini-avonturen kiezen. Sla eens een andere weg in naar je werk dan je normaal doet, ga een weekend kamperen op de dichtstbijzijnde camping, koop eens een ingrediënt die je normaal niet gebruikt en zoek er een lekker recept bij, leef eens een maand zonder afval… Noem het een experiment en doe het gewoon. Wie weet wat het je oplevert! Is het niets, dan doe je het daarna niet meer. Maar misschien is het wel super leuk en geniet je er enorm van. Hoe leuk is dat!

{ Juist de zijwegen maken het leven leuker! }

Ik geniet van een leven met aandacht en dat gun ik jou ook! Misschien kun  je beginnen met wat spullen weg te doen om uiteindelijk bij de vraag uit te komen: wat doet er werkelijk toe voor jou? Wat is voor jou essentieel? En als je daar jouw antwoord op hebt gevonden, hoop ik dat je daar ruimte aan zult geven in je leven. En dat je met mij kunnen zeggen: ik ben een essentialist!

blog-1-van-4_foto-2

blog-1-van-4_foto-1

2 thoughts on “Leven met aandacht

  1. Wat heb je dat mooi beschreven Tineke! Heel waar en tegelijkertijd zo moeilijk. Een dagelijkse strijd kan het zijn om écht te doen en zien wat belangrijk is en je niet te laten overspoelen door alle mogelijkheden en prikkels die er kunnen zijn. In de wereld om je heen en in je hoofd. Dank voor de unspiratie! Ook ik hoop ooit te kunnen zeggen: ik ben een essentialist!

Comments are closed.