4 dingen die minimalisten NIET doen

4 dingen die minimalisten NIET doen

Minimalisten heb je in soorten en maten. Sommige minimalisten hebben kale muren en twee boeken, andere kiezen voor minder maar wel van hogere kwaliteit. Hoeveel verschillende vormen minimalisme ook heeft, in de kern delen minimalisten deze ontdekking: we kunnen KIEZEN voor een SIMPELER LEVEN. Waarin Minder bezittingen, activiteiten en prikkels juist kan leiden tot Meer rust, focus en tevredenheid.

Lees mee met deze vier dingen die minimalisten NIET doen en zie waar jij the next step kunt zetten naar een simpeler leven!

  1. Minimalisten geloven niet dat MEER beter is.

Onze samenleving staat bol van het idee dat MEER beter is. Zeg ja tegen die promotie, want dan verdien je meer! Je volgende huis moet wel een GROTER huis zijn, met meer ruimte. Koop die leuke windlichtjes, want oranje heb je nog niet en dat staat zo leuk in de herfst…

Laat je dit idee los, dan geeft dat je heel veel vrijheid! Je hoeft je keuzes niet te baseren op altijd meer MEER, GROTER en NIEUWER, maar op je eigen waarden en wat voor jou belangrijk is. Aan MEER hangt altijd een prijskaartje, heb ik ontdekt. Die promotie kost je tijd; je kostbare gezins- of vriendentijd. Een groter huis levert hogere maandlasten op en meer tijd aan onderhoud en schoonmaken. Meer spullen geven onrust en rommel in je huis.

Soms is MINDER zo fijn! Je hoeft niet mee te doen, je kunt andere keuzes maken!

  1. Ze kopen NIET impulsief.

Hoeveel reclames, acties, aanbiedingen zien onze ogen in een week? Ik schat in dat het er duizenden zijn. Reclame is gemaakt om ons te verleiden, te manipuleren en over te halen. Om? Te kopen natuurlijk! En eerlijk is eerlijk, ik heb meer dan eens onweerstaanbare koopdrang gevoeld nadat ik in een foldertje prachtige laarzen had gezien. Of een mooie leren tas. Of een stoere industriële lamp voor boven de tafel. Of…

Ik heb mezelf voorgenomen niet meer zomaar in een opwelling te kopen. Door mezelf vooraf de vraag te stellen: heb ik het nodig? En door bedenktijd in te lassen. Wil ik die laarzen na twee weken nog steeds zo graag? Vaak blijkt je koopdrang weg te ebben. Neem je eigen gevoel dus niet altijd serieus! Het gaat vanzelf over als je even wacht…:)

Wat helpt hierbij? Minder reclames zien. Bijvoorbeeld door minder tv te kijken en een nee-nee-sticker op je brievenbus te plakken! En wat ook helpt: als de tweede spijkerbroek voor de helft van de prijs is, gewoon even bedenken dat je er ook gerust eentje mag kopen…

  1. Ze lopen NIET achter elke hype aan.

Minimalisme heeft mij geleerd om te leven met genoeg. Om tevreden te zijn en eerder te kiezen voor tijdloos en kwaliteit, dan veel tijd en geld te besteden aan het hipste en wat nu in de mode is. Je weet wel, van die kleding, meubels en kleuren die iedereen op dit moment heeft, maar die over een jaar weer achterhaald zijn. Ik vind de zoektocht naar wat mijn persoonlijke stijl is veel leuker dan de zoektocht naar het hipste van vandaag.

  1. Ze houden NIET alles voor zichzelf.

Minimalisme geeft je de kans om te delen. Als je je spullen gaat verminderen begint het al. Je kunt gaan uitdelen! Wie zou je blij kunnen maken met jouw spullen? Door te minimaliseren ben ik anders naar spullen gaan kijken en hou ik er minder aan vast. Dit maakt het een stuk makkelijk om weg te geven. Het is zo leuk om te geven aan iemand die er echt blij mee is!

 

Misschien noem jij jezelf geen minimalist. Dat hoeft ook niet. Toch hoop ik dat er, al lezend, wel iets resoneert in je hart… En dat ook jij meer vrijheid gaat ervaren door vaker te kiezen voor eenvoud. In welk van de vier genoemde zaken zou jij willen groeien? #benbenieuwd

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *